ripssaft: Frelsesarmeen - Drikk mer

ripssaft

rips
2–3 dl vann per liter bær
500 g sukker per liter ferdig saft

Saftlaging er en fantastisk tradisjon i den norske husholdningen. Og selv om den de siste tiårene har måtte tåle forsømmelse 
til fordel for hurtigmatepidemien, er den nå på vei tilbake for fullt. Og heldigvis er det fortsatt en gjenlevende generasjon som sitter inne med masse kunnskap og erfaring. 

Jeg har vært så heldig å få snakke med noen av dem som fortsatt lager sin egen gøy-saft.

Kok opp bær og vann i en gryte. La det koke i cirka en halv time. Sil saften gjennom en silduk av lin. Dette kan ta lang tid. Ikke stress, men la det gjerne stå natten over. Hvis du har en saftkoker, er det enklere å bruke denne. Det er ofte mulig å få tak i slike på et loppemarked. Nå blandes saften med sukkeret i en kjele. La det koke mens du fjerner eventuellt skum på overflaten med en øse. 

Ha safen på ferdig oppvarmede flasker – som enten er varmet i ovnen eller i kokende vann. Dette gjør at flasken hermetiseres når lokket settes på, og holdbarheten øker betraktelig. Hvis saften skal fryses etterpå, er det viktig å ikke fylle flaskene helt opp, siden saften utvider seg ved frysing. Ved frysing kan du også ha saften på melkekartonger.

Denne oppskriftens sukkermengde er basert på rips, som er et ganske syrlig bær. Det går an å bytte ut rips med for eksempel 
blåbær, men da anbefaler jeg å ha i mindre sukker, siden blåbær er søtere (350 g per liter ferdig saft). Saften blandes ut med 
vann før servering.



Syrlig og frisk

ripssaft: Frelsesarmeen - Drikk mer
Facebook
Vil du gi en støtte til Frelsearmeen´s arbeid? Klikk her
Vil du gi en støtte til Frelsearmeen´s arbeid? Klikk her