Espresso
Den ultimate smaksopplevelsen
På samme måte som ellers i livet, er det enkle ofte det beste. Dette kan forstås på mange måter, men akkurat nå tenker jeg på at en enkel espresso er bedre enn en dobbel. En enkel espresso gir en renere opplevelse. Det er som om smaken og nyansene blir tildekket og forvrengt når det blir for mye i koppen. Mange vil kanskje tenke at en enkel espresso er så liten at den knapt kan kalles en drikk, men heller «bunnskvetter». Jeg argumenterer imot og sier: «Ja, den drikkes i et par slurker, men smaken! Smaken sitter igjen i munnen lenge etterpå og danser tango på tungen.» «Svulstige ord,» sier du, og legger til at den eneste tangoen du har opplevd, er en harsk og bitter en. Da spiller jeg trumfkortet og sier: «Du har ennå ikke smakt en god espresso!»
Å lage en fantastisk espresso krever gode råvarer, nøye renhold av maskinen og dyktige baristaer (kaffekokere). Så ikke gi opp håpet! Til deg som har fått forventningene dine innfridd – eller til og med overgått – vil jeg både gratulere og kondolere. Gratulere, fordi du har opplevd en smaksopplevelse du sent vil glemme, og kondolere, fordi du nå er blitt så kresen at vennene dine ikke lenger klarer å tilfredsstille deg.
Vanlige misforståelser om espresso:
Espresso skal være litt bittert. Det skal «røske» litt.
Feil: En korrekt brygget espresso skal ikke være bitter. Den oppleves ofte som fyldig, søt, fruktig, balansert og kompleks. Smaken avhenger selvfølgelig av bønneblandingen, men dette er mest vanlig.Espresso inneholder mer koffein enn vanlig kaffe.
Feil og riktig på én gang: Per volum inneholder espresso mer koffein, men du må drikke to espressoer for å få like mye koffein som i en kopp trakte- eller filterkaffe (kaffe.no).En espresso skal være mellom 30–40 ml.
Feil: Det er en misforståelse at espresso skal ha en bestemt størrelse. Bønneblanding og brenning avgjør ofte om espressoen blir kortere eller lengre. Ofte er den kortere, fordi bitterhet ekstraheres sakte fra kaffen, og lengre ekstraksjon kan gi bitre smaker. En generell størrelse er mellom 20 og 30 ml. Styr unna espresso som er hvit i fargen eller fyller en kopp til randen.
Espresso brygges under trykk. Best resultat oppnås med en maskin som leverer 9 bar stabilt trykk. Mange maskinleverandører til hjemmemarkedet skryter i reklamene av maskiner med 15 bar. Det er unødvendig – 9 bar holder så lenge trykket er stabilt. Temperatur er også viktig. En ideell temperatur er ca. 92–93 grader, men dette varierer avhengig av brenning og blanding. For tiden er det stort fokus på vanntemperatur i kaffebransjen. Mange espressomaskinprodusenter jobber med temperaturstabilitet og muligheten til å justere temperaturen nøyaktig, ned til 1/10 °C. Kanskje går man litt langt i jakten på den perfekte espresso, og det er mulig bransjen beveger seg inn i en blindgate. Men den som intet våger, intet vinner. Tiden vil vise om det i fremtiden blir mulig å lage enda bedre espresso enn i dag. I så fall gleder jeg meg som et lite barn.
Andre varianter med espresso
Americano
1 del espresso
3 deler varmt vann (kopp ca. 2 dl).
Cortado
1 del espresso
1 del varm melk (Totalt 4dl)
Caffè latte
1 del espresso til 8 deler varm melk, totalt ca. 4 dl.
Café au lait
1 del traktekaffe til 1 del varm melk i en kopp eller skål på ca. 2,5 dl.