2,5 dl vann
6 ts finmalt kaffe (finere enn til espressomaskin, også kalt «snusmalt»)
4 ts sukker
1 ½ ts knust (for eksempel i morter) og finhakket ingefær
Ingefær kaffe
Myk smoothie med dadler og appelsin
Ingefærkaffe har angivelig sin opprinnelse i Jemen, men drikkes mange steder i dag. På Sumatra, for eksempel, kalles drikken «kopi jahe». Den tradisjonelle måten å lage kopi jahe på er ved å bruke en ibrik, en tyrkisk minikjele med hellekant som ligner en smørkjele. Det er imidlertid fullt mulig å lage drikken i en vanlig norsk kjele.
Ha alle ingrediensene i en smørkjele, liten kasserolle eller lignende. Varm opp til kokepunktet og ta kjelen av platen. Etter ca. 30 sekunder setter du kjelen tilbake på varmen og varmer opp til kokepunktet igjen. Ta av platen og gjenta prosessen én gang til. Grunnen til at du ikke lar det koke kontinuerlig, er at kokende vann mister oksygen, noe som gir en flat og kjedelig smak. Samtidig må vi trekke ut mye smak fra ingrediensene, og det gjøres best ved høy temperatur.
Dette er en kraftig smaksopplevelse, så server drikken i små kopper. La koppen stå litt før du drikker, slik at gruten synker til bunnen. Hvis smaken blir for intens, kan du tilsette et par dråper appelsinsaft for å runde den av.