Kjekt å Ha
Enten du mikser drinker, brygger kaffe eller presser juice – godt utstyr gjør hele forskjellen. Her er våre favoritter som gjør kjøkkenet både morsommere og mer funksjonelt.
SAFTPRESSE
Et genialt apparat som kan skvise «talg av en trebukk». Se etter maskiner med minimum 700 W – her gjelder det å få presset ut maksimalt av hver frukt. Genialt, ikke minst fordi det også kan redde mange frukter fra å havne i søpla.
ESPRESSOMASKIN OG KVERN
Markedet flyter over av tilbud og varianter. Vi ønsker ikke å fremheve bestemte merker her, men oppfordrer til å høre med noen som har! Lytt til erfaringer – og spør om å få prøve.
Rekker ikke lommeboka? Kjøp deg en Bialetti-kanne. Den gir et trykk på ca. 1,5 bar, og gir derfor et annet smaksuttrykk enn en maskin med 9 bar. Ta gjerne en runde på forbrukertester, for eksempel på tek.no. Mange maskiner har kvern inkludert – men husk at en god maskin ikke nødvendigvis har en god kvern. Vurder også service og vedlikehold.
V60
Og nei, vi snakker ikke om de med Volvo til fornavn. Navnet kommer fra vinkelen på trakteren – 60 grader. Formen sikrer jevn ekstrahering av kaffen og gir balansert smak i koppen. Håndbrygg er en utsøkt måte å tilberede kaffe på. Bruk tid på å finne riktig kverningsgrad, mengde og helletid.
PRESSKANNE
De aller fleste er tette i siden – men du verden så irriterende når de ikke er det, så pass på. Prisen har lite å si; den henger ofte sammen med mengden stål eller et dyrt merkenavn. Kjøp gjerne en i plast hvis du vil spare penger.
BLENDER
Kartlegg behovet ditt før du kjøper, så du unngår unødvendig ekstrautstyr som havner bakerst i skapet. Det enkle er ofte det beste. Det viktigste: blenderen må kunne knuse isbiter med letthet. Les tester og snakk med folk som har erfaring – det er fort gjort å bruke for mye penger, eller å bomme helt.
SHAKER
Bartenderens verktøy for å blande drinker – og kjøle dem ned med is, før de siles. Alternativ: bruk et kjøkkenglass med lokk!
MÅLEBEGER / GLASS
Slumping duger noen ganger – men ofte ikke. Skaff deg gode målebeger i ulike størrelser. Det er alltid greit å slippe å finjustere alt i store beger. Til drinker er det praktisk med små måleglass med “to ender”.
COCKTAILSIL
Har du store ambisjoner om å lage profesjonelle cocktails, er dette nesten et must. Den sikrer at du får en jevn og klar drikk – men det går an å klare seg uten, så vidt.
MUDDLER
Skal du mose eller knuse ferske urter, er det slett ikke dumt. Men baksiden av en skje kan være et greit alternativ.
STAMPER
Finnes nå i elektriske versjoner, men vi holder fortsatt en knapp på den manuelle – så lenge du er nøye og presser rett (vannrett) ned. Det viktigste er å få en helt jevn overflate og riktig trykk.