Fermentering

Fermentering er en eldgammel konserveringsmetode der mikroorganismer som bakterier, gjær eller mugg bryter ned sukker og annen næring i mat og drikke, og omdanner det til blant annet organiske syrer, gasser og alkohol – alt etter hvilke mikroorganismer og råvarer som brukes.

OPPSKRIFT

Saften fra 4 sitroner
0,5 dl rå honning
2 ss myse, for eksempel Molkosan el. Vita Biosa
1 liter lunkent vann
Lavendel eller andre aromatiske urter til pynt

Fermentert sitronade

Frisk, boblende og god for magen – sitron, honning og levende kultur i perfekt harmoni.

Rull og klem sitronene på benken for å frigjøre mest mulig juice.

Press sitronene.

Rør sammen honning og lunkent vann, tilsett sitronsaften og myse som startkultur.

Hell blandingen i en glasskrukke, dekk med et rent tøystykke som puster (for eksempel gasbind eller osteklede), og fest det med en strikk.

La krukken stå på benken i 3–4 dager. Da har du en drikkeklar, probiotisk, leskende og frisk limonade som styrker både magen og kroppen.

Startkultur: Kombucha SCOBY

Litt ferdiglaget kombucha som kickstarter

Ingredienser:

5 ss rørsukker
2 teposer økologisk te (rooibos eller svart te)
2 liter vann
1 dl frosne bringebær

1. Lag teen

Ha 2 teposer i en stor glassbolle eller -krukke. Tilsett 5 ss økologisk rørsukker og hell over 2 liter kokende vann. La det trekke til væsken er lunken.
Tips: Bruk halvparten kokende vann og spe ut med iskaldt vann for raskere nedkjøling.

2. Tilsett starter og SCOBY

Når teen er lunken, hell i litt ferdiglaget kombucha fra forrige batch (eller væsken SCOBYen lå i). Legg SCOBYen forsiktig oppi slik at den flyter på toppen.

3. Dekk til

Knyt et rent kjøkkenhåndkle eller bruk kaffefilter med strikk over åpningen, så ikke støv og insekter kommer til.

4. Fermenter

La kombuchaen stå i romtemperatur, gjerne i et mørkt skap, i 1–4 uker – avhengig av hvor syrlig du ønsker smaken. Jo lenger den står, jo syrligere blir den.

5. Sil og ta vare på SCOBYen

Sil den ferdige kombuchaen over i en ren bolle. Du trenger ikke vaske SCOBYen selv om det henger tråder på den. Nå har det trolig dannet seg en “baby”-SCOBY, som du kan bruke til en ny batch eller gi bort. Husk å holde av litt ferdig kombucha som starter til neste gang.

6. Tapp og etterfermenter (valgfritt)

Hell kombuchaen på rene flasker. La dem stå på benken i 1–3 dager for å danne kullsyre. Du kan tilsette f.eks. 1 dl frosne bær eller litt fersk ingefær i hver flaske for smak og ekstra bobler.

7. Nyt og eksperimenter

La flaskene stå 1–2 døgn med frukt eller bær for etterfermentering. Prøv deg gjerne frem med ulike smaker og lag din egen favorittkombucha!

Om Kombucha:

Kombucha er en fermentert drikke som inneholder hjelpsomme bakterier og gjær som støtter tarmfloraen – litt som kefir, kulturmelk og ekte surkål. Fermentering har vært brukt i tusenvis av år og er en naturlig del av vår matkultur.